از زمان تولد بشر مسائل مختلفی وجود داشتهاند که باید حل میشدند؛ از خوراک و پوشاک و مسکن در عصر حجر گرفته تا رضایت شغلی و تعادل در روابط میانفردی و خدمت به دیگران در عصر حاضر.
چالش همواره با ما بوده است؛ ولی آنچه با گذشت زمان تغییر میکند، نحوۀ حل چالش یا مسأله است! Coaching یکی از مؤثرترین راههای حل مسأله در زندگی است؛ مسائلی که در ابعاد مختلف زندگی با آنها مواجه میشویم.
کوچ (Coach) که در لغت بهمعنای مربی و کمکمربی است، زمانی به کالسکههایی گفته میشد که وسیلۀ رایج حملونقل مردم بود؛ یعنی مردم در آن زمان از این کالسکهها برای رفتن از مبدأ به مقصد خود استفاده میکردند.
مربیگری به شما کمک میکند تا با رسیدن به خودآگاهی و درنتیجه با دیدِ بازتری مسائلتان را حل کنید. پیش از پاسخ دادن به سوالِ کوچینگ یعنی چه؟ بهتر است با تاریخچه مربیگری آشنا شوید
کوچینگ یک مهارت است که در آن کوچ یا مربی به مراجع کمک میکند تا استعدادها و تواناییهای بالقوهاش را کشف و بالفعل کند. در این مسیر مسئولیتپذیری و خودآگاهی مراجع نقش کلیدی ایفا میکند.
نکات موثر در یادگیری مهارت های کوچینگ
برای یک کوچ حرفه ای بودن، رعایت مهارت های کوچینگ الزامی ست. در این مورد آموزش مهارت کوچینگ می تواند موثر واقع شود. همچنین برای گرفتن بهترین نتیجه، بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید:
- هرگز از تاثیر ارتباط موثر غافل نشوید؛
- اهداف را به صورت دقیق تعیین کنید؛
- از سوالات باز استفاده کنید تا افراد به ناچار به آن ها فکر کنند؛
- به شهود خود اطمینان داشته باشید و با کنجکاوی فرآیند کوچینگ را پیش ببرید؛
- از «چرا» استفاده نکنید و آن را با «چه» جایگزین کنید؛
- اگر رفتار یا گفتاری را در کوچی برجسته می دانید، آن را بیان کنید. این نوع بازخورد می تواند بسیار قدرتمند باشد؛
- به یاد داشته باشید که در فرآیند کوچینگ باید کاملا متمرکز باشید؛
- موضوعاتی که برای اولین بار مطرح می شوند، عموما مساله اصلی نیستند. از این رو باید با بررسی بیشتر به عمق مساله برسید تا بدانید مساله واقعی چیست؛
- برای توسعه خود سرمایه گذاری کنید و به صورت مداوم مهارت های کوچینگ خود را گسترش دهید.
- کوچها افرادی هستند که اصول اخلاقی کوچینگ را بهخوبی رعایت میکنند؛ هیچگاه مراجعانشان را قضاوت و نصیحت نمیکنند، امین و رازدار آنها هستند و زمینۀ گفتوگوی مراجع را در فضایی امن فراهم میکنند؛ فضایی که به شکوفایی مراجع کمک میکند. بنابراین میتوان گفت در جلسات Coaching کوچ مسئولیتهای زیر را به عهده دارد:
- کشف و شفافسازیِ اهداف مراجع و همراستا کردنِ مراجع با آنها؛
- تشویق مراجع برای رسیدن به خودآگاهی؛
- کمک به مراجع برای استخراج راهبردهای مسألهاش؛
- حفظ مسئولیت پذیری و پاسخ گوییِ مراجع در قبال مسألهاش؛
- کمک به مراجع برای بهبود چشمگیرِ چشماندازش دربارۀ کار و زندگی.
ارتباط مؤثر مربی با مراجع کمک میکند تا مراجع در مسیر جلسات بهترین و عملیترین راهحل مسألهاش را (با کمک کوچ) پیدا کند.
بزودی بزرگترین گردهم آیی کوچینگ در خراسان شمالی